dawne potrawy wielkanocne

Odnośniki
 
NOTATNIK MŁODEJ CZARODZIEJKI

Temat: To napad!Dawać świąteczne przepisy!
No to dobra ja podam przepis na potrawe nie zwiążaną ze świątami ale zaraz i tak będę robiła babki świateczne to najwyżej zedytuje i podam dwa w jednym xD No to ... No i tyle xD Wątek zamykam bo juz świeta Wielkanocy dawno minęły- Admin
Źródło: otymiowym.webplus.net.pl/viewtopic.php?t=62



Temat: Po operacji, ile czasu trzeba aby dojsc do siebie
... powoli probowac nowych potraw(mleko, sery, dzemiki, ciasta = w koncu byla wielkanoc ). Wyproznienia 1-3 dziennie(zjadam polowe dochodow ), zauwazylem ze warunkowuje sie to od tego co zjem. Jem "lagodnie" 1...
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=5376


Temat: Tradycje I Zwyczaje
Wielkanoc w USA obchodzi się nieco inaczej niż w Polsce i tylko w niedzielę - poniedziałek jest normalnym dniem pracy. Amerykanie kupują i malują jajka, ale na ogół nie dzielą się nimi w czasie świątecznego śniadania. Nie ma też tradycji święconki. Najczęściej spożywaną wielkanocną potrawą jest gotowana szynka z ziemniakami i warzywami. Śniadanie po niedzielnej mszy jada się często nie w domu, lecz w restauracji na mieście. W domach natomiast często stawia się drzewka wielkanocne udekorowane jajkami; dekoruje się też domy na zewnątrz. Popularnym symbolem Wielkanocy w USA jest nie baranek, lecz królik (Easter Bunny). Wywodzi się on jeszcze z czasów pogańskich, kiedy bogini Eastre (stąd angielska nazwa Wielkanocy - Easter) była czczona za pośrednictwem jej ziemskiego symbolu -królika. Tradycję tę sprowadzili do Ameryki imigranci z Niemiec. W wielu domach królik przynosi prezenty. W Niedzielę Wielkanocną w wielu miastach odbywają się parady. Najsłynniejsza z nich to Easter Parade w Nowym Jorku, gdzie tego dnia Piątą Aleją przechodzą eleganckie damy ubrane w stroje z dawnych epok, eksponując zwłaszcza kapelusze. W poniedziałek - chociaż jest to już normalny dzień pracy - w Białym Domu odbywa się tradycyjna wielkanocna...
Źródło: travelforum.pl/showthread.php?t=2275


Temat: Wina domowe
Cymes - wspólna nazwa kilku potraw żydowskich, które najczęściej podaje się jako rodzaj deseru. Cymesem w środkowej i wschodniej Polsce najczęściej nazywano potrawę, która jest rodzajem słodkiego gulaszu, najczęściej zawierającego w ... ręką i dobrze komponuje się ze smażoną marchewką na słodko. W dawnej Galicji cymesem nazywano też czasem jabłko pieczone w cieście z sosem waniliowym, rodzynkami i cynamonem. W Galicji istniały też rodzaje cymesu, które przypominały pudding lub babkę wielkanocną. Cymes jedzony był jako deser lub danie główne w czasie większości świąt żydowskich, ale tylko tych o charakterze radosnym (Pascha, Rosz ha-Szana). Danie...
Źródło: betaforum.muratordom.pl/showthread.php?t=92970


Temat: Przygotowany samodzielnie smakuje najbardziej
Przygotowany samodzielnie smakuje najbardziej   Żurek nie jest jak dawniej codzienną potrawą mieszkańców Kujaw, jednak nadal wiele rodzin nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania bez tej potrawy. Czytaj Więcej...
Źródło: forumtorun.pl/showthread.php?t=17028


Temat: Kalo Pascha
Tego dnia, według kultywowanej od setek lat tradycji, wierni przynoszą w koszach potrawy wielkanocne, aby je poświęcić lub zapraszają kapłana do domu, gdzie święcony jest cały stół z potrawami. Złożone w ... spełniło się szybko ... Życze Wam, żeby Wielkanoc była u Was święta i odświętna, a Lany Poniedziałek świecki i zabawowy. Wigilia Paschalna oraz Niedziela Wielkanocna Wigilia paschalna i Niedziela Wielkanocna są ... powrócił do celebrowania nocnej Liturgii Wigilii Paschalnej, którą do osiemnastego wieku odprawiano o północy, by potem świętować zmartwychwstanie uroczystą, poranną procesją Poniedziałek Wielkanocny Drugi dzień Świąt - Poniedziałek Wielkanocny - znany ... się przy wspólnym, świątecznym stole, pełen jest radości i śmiechu towarzyszącego dzieciom i młodzieży podczas skrapiania się wodą. Zwyczaj ten, nawiązujący do dawnych praktyk pogańskich, symbolizuje budzenie się przyrody do życia...
Źródło: polonos.gr/forum/viewtopic.php?t=918


Temat: Zwyczaje, obyczaje i szwedzkie święta
Zwyczajem od wieków kultywowanym w Szwecji w okresie świąt wielkanocnych są wizyty składane w domach przez małe „czarownice”. Liczą one sobie od 5 do 11 lat, noszą chustki na głowach, długie suknie, a na buziach mają wymalowane piegi. „Czarownice” grzecznie stukają do drzwi. Gdy się im otworzy recytują chóralnie - Glad Pask! (wym. glad posk) czyli - Wesołej Wielkanocy! Trzeba odpowiedzieć tym ... zachodniej części kraju, gdzie nadal w Wielkanoc pali się ognie i rzuca petardy. Różne terminy, w jakich każdego roku przypada Wielkanoc, wielkość kraju, jego klimatyczne zróżnicowanie powodują, że trudno właściwie powiedzieć, ... północy kursują wyciągi narciarskie. Wspólne pozostają jednak obyczaje kulinarne. W Wielki Piątek, który jest w Szwecji najważniejszym dniem okresu Wielkanocy, dniem wolnym od pracy, je się głównie potrawy z łososia. To wspomnienie z czasów przed reformacją, która zniosła przed 500 laty, obowiązek postu. Wcześniejsze sześciotygodniowe ścisłe poszczenie tak widać zapadło Szwedom w pamięć, że mimo stuleci pozostali wierni rybnej diecie. Dawniej składały się na nią solone i suszone sztokfisze, śledzie i najwyżej suszone łososiowe grzbiety. Wielkanocne szwedzkie stoły upiększają pęki brzozowych gałązek ozdobione barwionym na różne kolory pierzem. Kupowane na targach, w kwiaciarniach, sklepach spożywczych i w centrach handlowych, wstawione do wody puszczają na Wielkanoc pierwsze zielone listki. Jest to stary obyczaj, mający w sobie element ludowej magii: zachęcano w ten sposób wiosnę do wcześniejszego przybycia. Pęki brzozowych gałązek były też dawniej wielkanocnymi rózgami. Pan domu i głowa rodziny rankiem w Wielki Piątek chłostał nimi domowników, by pamiętali o biczowaniu Chrystusa. Obecnie rózgi z piórkami są tylko ozdobą, a wielkanocne święta, jak pokazują badania, w odczuciu większości Szwedów stają się dniami wolnymi od pracy, nie kojarzonymi z religijnym przesłaniem. Są ponadto sygnałem, że nadchodzi największe szwedzkie...
Źródło: travelforum.pl/showthread.php?t=4575


Temat: Bieszczadzkie jedzonko
Czy w ogóle możemy mówić o kuchni bieszczadzkiej?: No na pewno mozemy, tylko trzeba byłoby to jakoś podzielić. Zalezy tez jaki okres czasu/dziejow masz na mysli. Jeśli dawniej, to tak jak ... o mięsie, a zwłaszcza o dziczyxnie wiekszość mogła jedynie pomarzyć,zadowalając się prostymi, aczkolwiek byc moze smacznymi potrawami bezmiesnymi. Typowe dania łemkowskie: rzadka zacierka z mąki pytlowej, żytniej lub pszennej; żur z ... z fasolą, grochem albo kwaszona - jadłospis oparty na potrawach macznych i owocach oraz warzywach. Bojkowskie w sensie skladników podobne (np.podpłomyki + obowiązkowa horiwka :) Ciekawe w pewnym okresie były tez ... konkretnym jadłem - a nie wszedzie tylko pierogi i placki po bieszczadzku tudzież węgiersku. Tradycyjne potrawy widac co nieco na święta, miałem okazje spędzić wiele świąt w Bieszczadach czy to BN czy Wielkanoc,a przy okazji pobróbowac specjałów z innych "obrzadków". Z całą pewnością można mówić o kuchni bieszczadzkiej - tylko ona teraz taka troche w podziemiu... Cóż - wygoda :)
Źródło: forum.bieszczady.info.pl/showthread.php?t=1067


Temat: Wielki Post
Wielkanoc to w Hiszpanii „święto świąt” i „uroczystość uroczystości”. To najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie obchodzone jest z niezwykłym przepychem i niespotykaną nigdzie indziej teatralnością. Najbardziej spektakularnie obchodzony jest Wielki Tydzień ... zadają im dwanaście ukłuć ostrym szkłem. Zgodnie z dawnymi wierzeniami, w ten sposób zła krew wypływa z ciała. Wielkanoc na Litwie podobnie jak w Polsce, kojarzy się przede wszystkim z pisankami i obfitością potraw mięsnych na świątecznym stole. Nieznany jest tu zajączek - zwyczaj obdarowywania dzieci łakociami. Poza Wileńszczyzną nie jest też znany śmigus-dyngus. Świąteczny nastrój na Litwie odczuwalny jest przez cały ... trawy, a także malowanie woskiem. W malowaniu jajek uczestniczą przede wszystkim dzieci. Śniadanie wielkanocne, które rozpoczyna się po mszy rezurekcyjnej, trwa do późnego wieczora, z przerwami na toczenie jajek. Szaleństwo śmigusa-dyngusa...
Źródło: forum-krasnopol.yoyo.pl/viewtopic.php?t=33


Temat: Mięso w piątki.
... dwóch stuleci podejście do postów uległo w Polsce diametralnej zmianie. Ślady po dawnej surowości zostały jeszcze w co bardziej zachowawczych wioskach i w postaci praktyk indywidualnych osób szczególnie pobożnych. Jednak cechą...
Źródło: forumchrzescijanskie.org/viewtopic.php?t=3244


Temat: Wielkanoc
Wielkanocne jajko Jajko - w religii znak nowego życia i przezwyciężenia śmierci. W dawnych czasach stosowane jako dodatek do zaprawy wapiennej w budownictwie oraz cenne spoiwo do farb. Przez lata narzędzie okazywania niezadowolenia nielubianym politykom.Wielkanocne jajko Wielkanocny stół ugina się od tradycyjnych potraw i specjałów. Jaja, szynka, biała kiełbasa, żurek, serniki, mazurki, paschy to najsmakowitsze i wyjątkowe w tym dniu potrawy. Spożywając ... zrezygnowania z niej, zachęcam tylko do zdroworozsądkowego podejścia i korzystania z tych dóbr z umiarem. Jedną z głównych potraw królujących na wielkanocnym stole są jaja pod różnymi postaciami: najbardziej popularne to...
Źródło: elfograd.nmj.pl/viewtopic.php?t=2584


Temat: Dwudziestominutówka nr 16, 19-09-09
... młyna, w którym mieszkała Ewka, dawna ukochana sołtysa, tylko z innego, i goście jacyś, pół wsi prawie. Szybko przebiegała msza, ksiądz rozpoczął ceremonię ślubną, państwo młodzi, ubrani odświętnie, przyrzekali sobie miłość,...
Źródło: prozatorskie.pl/forum/viewtopic.php?t=4896


Temat: Co po świętach?
Myślę, że nie do końca masz rację. Okres bez jedzenia to posty, a także po prostu bieda w niektórych warstwach społecznych. W dawnej Polsce ludzie częściej pościli i był to prawdziwy post, nie tylko od mięsa i tłuszczów, ale jedzono np 40 dni śledzie, a przed Wielkanocą był zwyczaj tzw." wieszanie śledzia", czy jakoś tak. W Wigilię nie jedzono zaś nic- moja mama opowiada, że jeszcze w latach jej dzieciństwa był zwyczaj, że cay dzień się nic nie jadło, aby wieczorem się objeść cięzkimi potrawami. Mój dziadek- ten od soli i smalcu po ... nijak ma się do zmiany, która zaszła we współczesnym świecie:siedzący tryb życia, żywnosć sztuczna, dostępna całodobowo itd. Choc oczywiscie i dawniej byli otyli, jało się dużo, zabjało zapach psującego mięsa ziołami, ludzie chorowali z przeżarcia etc. Ale chodzi o to, że zapominamy skąd jest zwyczaj objadania się i wieu potraw na stole na święta. Dlaczego się tyle je. W czasie gdy człowiek ... jedzenia. A jedzenie już nie wyraża tego, co w dawnych czasach. To dla mnie lekkie niedostosowanie obyczajów do czasów. By zrozumieć to co jest w kulturze dziś i teraz, trzeba wiedzieć ... dużo- bo to miało dawniej jakieś znaczenie.Utarło się- bo kiedyś były inne zwyczaje i czasy. Zdaj sobie pytanie: skąd i co się utarło i dlaczego. A o tym, że post religijny...
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=8839


Temat: Frytki u GUCIA za grosze :)
Śląsk ma roladę z modrą kapustą, Lelów - ciulim, Kłomnice - garus. Czy oprócz frytek przy dworcu Częstochowa ma potrawę, która mogłaby przyciągnąć turystów? W niedzielne przedpołudnie stoły rozstawione na parterze gmachu dawnego Urzędu Wojewódzkiego uginały się od szynek robionych tradycyjnie - z kością, pęt białych kiełbas i kaszanek, pachnących pasztetów, galantyny z kurcząt. Przyciągały kolorami zdobione wielkanocne mazurki, złociste baby i wypiekane z ciasta baranki. To przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich z kilkudziesięciu wsi czterech powiatów naszego regionu prezentowały swe specjały. Mieszkanki Lelowa chwaliły się swą "flagową" potrawą - ciulimem lelowskim, czyli babką ... Herby (codziennie wypieka się 320 bochenków tradycyjnego chleba) traktują swe potrawy jako szansę na rozsławienie swych terenów i przyciągnięcie turystów. - A my mamy kucmok, czyli babkę z tartych ziemniaków, ale ... W sezonie turystycznym będzie tu gotować miejscowe przysmaki. - Potrawa regionalna może być ogromnym atutem dla wsi lub miasta. Dobre i zdrowe tradycyjne jedzenie potrafi przyciągnąć turystów i podnieść atrakcyjność regionu ... się dyrektor Juchnik. - Kiedyś próbowano wylansować boczek i żurek, ale bez większych sukcesów. Można tylko żałować, że nasze restauracje nie potrafią wypromować jakiejś częstochowskiej potrawy. - Może żurek? - zastanawia się Adam Morawiec, szef kuchni w karczmie U braci Kiemliczów. - Ale chyba nie, bo to potrawa znana też na całym Śląsku - dodaje. Przyznaje, że lansowanie potrawy częstochowskiej to dobry pomysł i musi się nad tym zastanowić. O częstochowskie potrawy zapytaliśmy też mieszkańców, którzy w niedzielny ranek wyszli na spacer w Aleje. Większość nie miała wątpliwości: zalewajka. - Mama dodaje do...
Źródło: forumczestochowa.pl/viewtopic.php?t=757


Temat: Placek spod kamienia i inne regionalne specyjały
na świętokrzyską ziemię. * Zupy * Wokół kuchni Przed laty przy kuchennym stole nie tylko przygotowywano potrawy czy spisywano przepisy dla potomnych. To w tym właśnie miejscu najczęściej zapadały ważne rodzinne ... okolicę Gór Świętokrzyskich i Ponidzia wypełniał zapach pieczonych ciast. W czasie świąt, zarówno Wielkanocnych, jak i Bożego Narodzenia, nieodłącznym elementem zastawianego stołu były wypieki gospodyń. Tym samym udowadniały one wszem i ... Dodatki do potraw * Nalewki i alkohole Dawno, dawno temu zanim powstał Polmos... czyli, jak nasi pradziadowie przygotowywali alkohol. Wina, grzańce, wódki czy podpiwki były produkowane masowo, a receptury przekazywane były ... przystawki znajdziesz właśnie w tym dziale. * Sałatki Na świętokrzyskim stole nie mogło zabraknąć sałatek. Charakterystyczne dla jesieni i zimy te potrawy skrzętnie przygotowywały gospodynie w przeddzień wystawienia ich na stół, by składniki się "przegryzły". Jakie sałatki przygotowywano dawniej, a jakie obecnie? Sprawdź. więcej na : http://swietokrzyskie.org.pl/index.p... mid=2&lang=pl
Źródło: klub.senior.pl/showthread.php?t=4175


Temat: Święconka i jej symbole
jest dowodem odradzającego się życia, symbolem zwycięstwa nad śmiercią. Tę symbolikę rozpowszechnili w Polsce niemieccy zakonnicy. Wywodzi się ona z dawnego zakazu spożywania jaj podczas Wielkiego Postu. Jajka na stół powracały ponownie w Wielkanoc. Sól to minerał życiodajny, dawniej posiadający moc odstraszania wszelkiego zła. Bez soli nie ma życia. To także oczyszczenie, samo sedno istnienia i prawdy. Stąd twierdzenie o „soli ziemi", ... Ser jest bowiem produktem mlecznym pochodzącym od krów, owiec i kóz. Chrzan zawsze był starym ludowym znamieniem wszelkiej siły i fizycznej krzepy. Współdziałając z innymi potrawami zapewniał ich skuteczność. Ciasto do koszyka ze święconką weszło ostatnie, jako symbol umiejętności i doskonałości - zapewne głównie jako popis domowych gospodyń. Ciasto reprezentowane było głównie przez wielkanocne baby, a jej nie udany wypiek był wielką ... wielu lat. Współczesne uzupełnienia wielkanocnego koszyka są już dodatkami bez znaczenia - wkładane tam trochę ze snobizmu, z nieświadomości, a najczęściej z powodu lekceważenia tradycji. Koszyk winien być z wikliny, słomy lub sosnowych łubów. Wyścielony serwetą, ozdobiony bielą koronek i zielenią bukszpanu lub gałązek borówki, był wyrazem wielkiej radości. Tą radością trzeba się podzielić podczas wielkanocnego śniadania. I to w znaczeniu symbolicznym ... jakby uzupełniając wielkanocne pokarmy o wszystkie Boże dary. Natomiast jajko było obecne w symbolice lecz niegdyś na Pomorzu nie dzielono się nim na znak przekazywanych życzeń. W zamożniejszych domach pomorskich, szczególnie w tych ziemiańskich, przyjął się także zwyczaj święcenia w Wielką Sobotę wszystkich pokarmów na miejscu w domu, co było bardzo powszechne dawniej u polskiej szlachty. Na zaproszenie gospodarza przyjeżdżał pleban i kropił całe stoły jadła przeznaczonego na Wielką Niedzielę i dni następne. Ponieważ wielkanocne śniadanie jest jednocześnie obiadem, na stole znajdą się zapewne smaczne różności. Zacząć można od żuru na białej kiełbasie...
Źródło: forum.axxa.com.pl/viewtopic.php?t=3818




 
Copyright 2006 MySite. Designed by Web Page Templates